Mail Giriş

Outlook Kimlik Avı Bildirimi Nasıl Yapılır? Spam Mailleri Bildirmek

Outlook Kimlik Avı Bildirimi Nasıl Yapılır? Spam Mailleri Bildirmek
Outlook Kimlik Avı Bildirimi Nasıl Yapılır? Spam Mailleri Bildirmek

Outlook kimlik avı bildirimi nasıl yapılır? Spam mailleri bildirmek için hangi adımları izlemek gerekir sorularına karşılık bularak kullanılan e-posta adresinin güvenliğini en üst düzeye çıkartmak mümkün olur. Birçok kullanıcı, spam mailler konusunda gereğince bilgiye sahip olmadığından, hesaplarını risk altında kullanır. Hesap güvenliğini tehlikeye atan mail içeriklerinin neler olduğunu öğrendikten sonra, hangi mailin hakikaten size ilişkin olduğunu anlayabilir ve hesabınızı daha inançlı şartlarda kullanabilirsiniz.

Outlook Kimlik Avı Nedir?

Outlook kimlik avı, mail hesabı kullanıcılarının hesap güvenliklerini tehlikeye atmak hedefi ile gönderilen maillerdir. Spam mail olarak da tanımlanan kimlik avı mail içerikleri genelde reklam ve tanıtım üzere ögelerden oluşur. Kullanıcıları çeşitli ilişkilere tıklamaya sürükleyen kimlik avı maillerinde temel maksat kullanıcıların şahsî bilgilerine erişim sağlamaktır. Kendisine gelen mailin kimlik avı maili olduğunu anlamayan kullanıcılar içerikte bulunan uzantıya tıkladıktan sonra kimi ferdî bilgilerin karşı tarafa aktarılmasını sağlar. Bir öteki seçenekte kendisinden istenilen bilgileri ekrana girerek kendi kendisini ele verir. Sonuç olarak ise dolandırıcılık başta olmak üzere birçok tehlike, Outlook hesap sahiplerini bekler. Outlook kimlik avı e-posta içerikleri genelde aşağıdaki üzere olur;

  • Linke tıklandığı anda kullanıcı kimi ödül ve sürprizlerin beklediği içeriği yer alır.
  • Gönderilen linkte, yapılan kimi ödemelerin (Vergi vs.) tekrar kullanıcı hesabına yansıtılacağı bilgisi yer alır.
  • Kullanıcıların rastgele bir yakını ya da tanıdıklarına ilişkin mail hesabı görünümüne sahip biçimde mail gönderilir. Bu tıp mesajlarda, içeriğe erişmek için ek şahsî bilgi tanımlaması yapıldığı gerektiği vurgulanır.
  • E-ticaret ya da bilinen öbür alışveriş firmalarından, kullanıcının gerçekleştirmediği rastgele bir alışverişe dair ayrıntı yer alır. Ayrıntıya ulaşmak için kullanıcıdan ferdî bilgilerini girmesi istenir.

Spam Mail Nasıl Belirlenir? Hangi Mailler Spam Olarak Algılanır?

Outlook’a gelen yeni maillerden hangilerinin spam olduğu basitçe anlaşılabilir. Kullanıcılar şayet spam mail ayırt etme konusunda tecrübesizse aşağıdaki tekliflere göz atarak basitçe kendilerine gelen mailin spam olup olmadığını anlayabilir;

  • Spam maillerin gelen mailin gönderen profil kısmında “?” yer alır. Soru işareti profiline sahip hesaplar, kimlik doğrulaması yapılamamış hesaplardır. Bu profillerde gönderilen mail hesabı ile asıl maili gönderen kaynak adres birbirinden farklı olur. Rastgele bir profil resmi görüntüleyemiyorsanız size gelen mailin spam mail olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Mail içeriğinde görünen gönderici adresi ile asıl gönderen gönderici adresi birbirinden farklı olur. Kimlik avcıları, kullanıcıları kandırmak için farklı adresler üzerinden mail gönderme taktiğini deneyebilir. Mailde birden fazla e-mail adresi yer alıyorsa, bu içerik katiyetle spam mail olarak tanımlanmalıdır.

Outlook Spam Mail Bildirimi Nasıl Yapılır?

Outlook kimlik avı bildirimi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • Outlook hesabınıza giriş yapın.
  • Spam mail olduğunu düşündüğünüz mail içeriğine tıklayın.
  • Mail ekranının üst kısmında bulunan okuma bölmesine göz atın.
  • Bu alanda yer alan “Gereksiz” butonuna tıklayın.
  • Açılan küçük liste menü içerisinden “Kimlik Avı Raporu” seçimini yapın.

Bu adımlar ile gelen maili spam mail olarak işaretleyebilirsiniz. Yapacağınız seçim ile tıpkı adresten gelecek bir sonraki mail alımını durduramazsınız. Yalnızca bu mail içeriğini spam olarak işaretleyebilirsiniz. Birebir adresten size gelecek olan öbür mailleri de engellemek için mail gönderici kaynağını engellemeniz gerekir. Böylelikle tıpkı adresten mail gönderimi durdurulacaktır. Spam mail adresini engellemek için;

  • Outlook mail hesabınızı açın.
  • Engellemek istediğiniz mail içeriğini görüntüleyin.
  • Üstte yer alan araç çubuğunu açın.
  • Gördüğünüz listeden “Engelle” satırını tıklayın.
  • “Göndereni Engelle” seçimi ile süreci tamamlayın.

Adımlar sonrasında birebir adresten gelecek bir sonraki maili önleyebilir ve spam tehlikesine karşı müdafaa sağlayabilirsiniz.

Outlook Kimlik Bildirimi Yapmak Neden Değerli?

Outlook’a gelen spam mailler birçok durumda kullanıcılarda tedirginlik yaratır. Bu nedenle spam mail ile karşılaşan kullanıcılar bu mailler hakkında bir geri bildirimde bulunmayı düşünür. Outlook spam mail hakkında daha ayrıntılı bilgi edinerek hesabınızın ne derecede inançta olduğunu öğrenebilir ve spam mail ile karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Outlook’a gelen spam mailler birçok durumda rastgele bir tehlike içermez. Bu nedenle bu mailler hesap kullanıcılarında rastgele bir paniğe neden olmamalıdır. Yalnızca kimlik doğrulamasından geçemeyen mailler, gönderici kaynağı belirlenemediğinden ötürü spam mail kategorisinde kıymetlendirilir. Bu stil bir mail siz gönderildiğinde maili açmanızda sakınca yokken, şayet mail içeriğinde rastgele bir link uzantısı bulunuyorsa bu linke tıklamanız size sorun yaratabilir. Zira spam mail içeriklerinde bulunan link uzantıları birçok durumda risk içerir. Bu nedenle spam mail içeriğini okumanızda sorun gözetilmez, lakin içerikteki linke katiyen tıklamamanız tavsiye edilir.

Outlook kimlik bildirimi yapmak, size gönderilen mail adresinin şikâyet edilmesini ve izlemeye alınmasını sağlar. Böylelikle gönderen mail adresinin denetim edilmesini ve tehlike içermesi halinde adresin yasaklanmasını sağlayabilirsiniz. Kullanıcılardan giden şikâyetler doğrultusunda spam mail adresleri tespit edilir ve kullanıcılara gönderilen mailler durdurulur. Sonuç olarak birebir kaynaktan size gelecek öteki maillerin önüne geçmiş olursunuz.

Outlook Kimlik Avı Bildirimi Nasıl Yapılır? Spam Mailleri Bildirmek makalemizin sonuna geldik. Outlook hakkında daha fazla makale için Outlook Toplantı Daveti Kabul Etme Nasıl Yapılır? yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu